Πραγματογνώμονας κ’ Εμπειρογνώμονας

Φορτώνει…
Πραγματογνώμονας κ’ Εμπειρογνώμονας

Ερώτηση: H ασφάλεια εκείνου που με τράκαρε μου λέει ότι θα με πληρώσει, αφού πρώτα έρθει ο πραγματογνώμονας αυτοκινήτων τους να εκτιμήσει τις ζημιές μου. Έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχει εμφανιστεί. Τί πρέπει να κάνω; Δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθώ χωρίς να περιμένω τον εμπειρογνώμονα αυτοκινήτων;

Απάντηση: Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε για τι μιλάμε. Το άτομο που η ασφαλιστική εταιρία σας αναφέρει σαν πραγματογνώμονα αυτοκινήτων, δεν είναι πραγματογνώμονας με τη δικονομική έννοια του όρου. Είναι απλώς ένας τεχνικός σύμβουλός της, που πληρώνεται από αυτή για να εκτιμά τις ζημιές για δικό της λογαριασμό και όχι για δικό σας.

Τρακαρισμένο αυτοκίνητοO υπάλληλος αυτός (ή έστω ελεύθερος επαγγελματίας, που συνεργάζεται με την ασφαλιστική εταιρία), έχει λάβει την εντολή να εκτιμήσει τη ζημιά του αυτοκινήτου σας και να ανακοινώσει την εκτίμησή του στην ασφαλιστική εταιρία, χωρίς εσείς να τη γνωρίζετε, ώστε η ασφαλιστική εταιρία να σας παζαρέψει όσο καλύτερα νομίζει ότι μπορεί, επικαλούμενη πάντοτε ότι πολύ θα ήθελε να σας δώσει ό,τι ζητάτε, αλλά δεν μπορεί, αφού υπάρχει η αντίθετη εκτίμηση του εμπειρογνώμονα αυτοκινήτων, (που εσείς, επαναλαμβάνω, δεν γνωρίζετε).

Αν τύχει και καταλήξετε στα Δικαστήρια, η ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη που θα συνταχθεί από τον τεχνικό, θα είναι υπέρ της ασφαλιστικής εταιρίας και αρκετές φορές ο πραγματογνώμονας αυτοκινήτων θα είναι μάρτυρας εναντίον σας, ενώ στο φάκελο θα υπάρχουν οι φωτογραφίες του τρακαρισμένου αυτοκινήτου σας, που θα δείχνουν τη ζημία, όπως αυτός και η ασφαλιστική εταιρία θα ήθελε να φωτογραφηθούν και να φαίνονται.

Αν η έκθεση είναι υπέρ σας, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τη δείτε στο φάκελο της δικογραφίας που θα κατατεθεί από την αντίδικό σας ασφαλιστική εταιρία, διότι αυτή δεν θα την προσκομίσει, αφού δεν υπάρχει κανένας νόμος να την υποχρεώνει να το πράξει και σε τελευταία ανάλυση η ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη είναι δική της και την κάνει ό,τι θέλει.

Από την άλλη μεριά, κι εσείς δεν έχετε καμία υποχρέωση από το νόμο να περιμένετε οποιονδήποτε ιδιώτη εμπειρογνώμονα αυτοκινήτων να δει το αυτοκίνητό σας. Ούτε έχετε καμία υποχρέωση, ιδίως αν από τον τρόπο συμπεριφοράς της ασφαλιστικής εταιρίας υποψιάζεστε ότι θα επακολουθήσει δίκη, να προετοιμάσετε την αντίδικό σας και να την εφοδιάσετε με στοιχεία για να σας πολεμήσει αποτελεσματικότερα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, που λόγω του επαγγέλματός τους έχουν αρκετά συχνή τριβή με τα σχετικά θέματα, συνηθέστατα αποφεύγουν να περιμένουν οποιονδήποτε ιδιώτη πραγματογνώμονα αυτοκινήτων της αντίδικης ασφαλιστικής εταιρίας και αντίθετα προσφεύγουν αμέσως και χωρίς χρονοτριβή στα Δικαστήρια.

ταχογράφοςΜπορείτε λοιπόν να προσφύγετε κατευθείαν στο Δικαστήριο, όπου μάλιστα έχετε το δικαίωμα να προσκομίσετε εσείς οποιαδήποτε έκθεση πραγματογνωμοσύνης από ιδιώτη μηχανικό, όπως ακριβώς θα έκανε η αντίδικός σας ασφαλιστική εταιρία βλέποντας το αυτοκίνητο. Αν το Δικαστήριο κρίνει ότι τα στοιχεία που θα του προσκομίσετε (με ή χωρίς ιδιωτική πραγματογνωμοσύνη) δεν θα είναι αρκετά για να εκτιμήσει την περίπτωσή σας και ότι χρειάζεται άτομο με ειδικές τεχνικές γνώσεις για να το βοηθήσει στην κρίση του, τότε θα διατάξει το ίδιο, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 681A και 671 παράγραφος 3 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τη διεξαγωγή δηλαδή πραγματογνωμοσύνης. (Ενδεικτικά: απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας 1735/1991, δικαστής I. Μπούκουρας, δικηγόρος του ασφαλισμένου A. Γιανναρά).

O πραγματογνώμονας αυτοκινήτων που θα διορισθεί με τον τρόπο αυτό είναι και ο πραγματικός δικαστικός πραγματογνώμονας. Ενεργεί κατ’ εντολήν του Δικαστηρίου, επιλέγεται ανεξάρτητα από τη βούληση των διαδίκων μέσα από ειδικούς καταλόγους διορισμένων πραγματογνωμόνων που υπάρχουν εκ των προτέρων στη διάθεση του Δικαστηρίου και έχουν εγκριθεί από αυτό και προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του δίνει επίσημο όρκο για την αλήθεια αυτών που θα διαπιστώσει και θα εκθέσει και ευθύνεται γι’ αυτό με τις βαριές συνέπειες του νόμου.

Πρόκειται για άτομο αυξημένης αξιοπιστίας και κύρους που είναι υποχρεωμένο να καταθέσει την πραγματογνωμοσύνη του μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα του βάλει κάθε φορά το Δικαστήριο. Δεν ορίζεται μόνο για τεχνικά θέματα του αυτοκινήτου σας, αλλά μπορεί να είναι γιατρός, που θα διαφωτίσει το Δικαστήριο σχετικά με το είδος και τις συνέπειες σωματικών βλαβών, εμπορευματολόγος για τις καταστροφές φορτίων κ.λ.π. (ενδεικτικά: απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας 310/1992/1992).

H αμοιβή του δικαστικού πραγματογνώμονα συνήθως καταβάλλεται αρχικά μεν από το διάδικο που θα τον ζητήσει, με την απόφαση όμως καταλογίζεται στο διάδικο που θα αποδειχθεί ότι είχε άδικο. Εκθέσαμε μέχρι τώρα την πολεμική πλευρά των πραγμάτων. Δεν σημαίνει ότι είναι και η μόνη, αφού πολλές είναι και οι σωστές ασφαλιστικές εταιρίες, που εκτιμούν ειλικρινά και αποζημιώνουν τις ζημιές που υποχρεούνται να αποζημιώσουν. Ή, έστω, που και αν σας κόψουν κάτι, δίνουν αρκετά ώστε να αξίζει τον κόπο να συμβιβαστείτε προκειμένου να πληρωθείτε γρηγορότερα και να μην τρέχετε στα Δικαστήρια. Αν σε αυτές δεν δείξετε τη ζημιά σας, είναι, όπως καταλαβαίνετε, αδύνατον να σας αποζημιώσουν και ασφαλώς θα έχουν δίκιο, αφού δεν μπορούν να το πράξουν στα τυφλά.

Αν μπερδευτήκατε, κατανοείστε ότι η ζωή είναι γεμάτη διλήμματα και χρειάζεται κάθε φορά να αποφασίζετε ανάλογα με τις περιστάσεις, με το ποιον έχετε απέναντί σας, ή ακόμα και με το ένστικτό σας. Είναι σωστό και προτιμητέο και εκτιμάται ιδιαίτερα από τα Δικαστήρια, όταν θα φτάσετε να κριθεί η υπόθεσή σας, να έχετε πάντοτε φερθεί όσο πιο καλόπιστα γίνεται, χωρίς να προσπαθείτε να αδικήσετε κανέναν, αλλά και χωρίς να ανέχεσθε να αδικηθείτε.

Μια λογική μέση λύση είναι να παρέχετε ασφαλώς στην αντίδικη εταιρία το δικαίωμα να εξετάσει το αυτοκίνητό σας όσο θέλει, να της τάσσετε όμως πάντοτε μια λογική κατά την κρίση σας προθεσμία, μέσα στην οποία θα πρέπει να έχει στείλει τον εμπειρογνώμονα αυτοκινήτων της για να εκτιμήσει τη ζημιά σας και να σας έχει δηλώσει ρητά και συγκεκριμένα πόσα ακριβώς χρήματα προτίθεται να σας δώσει. Μετά από την προθεσμία, προσφύγετε στα Δικαστήρια, γιατί, όπως δεν έχουμε κουραστεί να επαναλαμβάνουμε, χάνετε χρόνο και τόκους προς όφελος των αντιδίκων σας.

Αν παρόλα αυτά συμβαίνει να έχετε βάσιμες πληροφορίες, ότι η ασφαλιστική εταιρία που έτυχε να έχετε απέναντί σας, έχει φήμη ότι είναι κακόπιστη, κακοπληρώτρια και στρεψόδικη, δεν χρειάζεται να περιμένετε τον πραγματογνώμονα αυτοκινήτων που θα σας στείλουν, αλλά κάνετε την αγωγή σας, για να τελειώνετε. Εύλογα σκέφτεται κανείς πόσο χρήσιμη θα ήταν κάποια ένωση οδηγών, που θα συγκέντρωνε τα παράπονα των αναξιοπαθούντων ζημιωμένων, ώστε χωρίς πάθος αλλά με την ψυχρή αντικειμενικότητα της στατιστικής, να μπορούσαμε οι καταναλωτές να έχουμε μια εικόνα των ασφαλιστικών εταιριών της χώρας μας και τους εμπειρογνώμονες αυτοκινήτων που συνεργάζονται, για να φερόμεθα ανάλογα, όπως άλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια γίνεται από την άλλη πλευρά. O καθείς και τα όπλα του είπα!

Πηγή Άρθρου
ΜΑΡΚΑΤΟΣ – ΛΑΜΝΙΔΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ETAIPIA ΑΘΗΝΩΝ
Υπεύθυνοι ‘Aρθρου: Δημήτρης Μαρκάτος – Γεωργία Ανανιάδου

Αφήστε μια απάντηση