Αλκοόλ και Οδήγηση

Φορτώνει…
Αλκοόλ και Οδήγηση

Μία από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, με σοβαρά επί των πλείστων αποτελέσματα βάση στατιστικών δεδομένων, είναι η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Έχει διαπιστωθεί ότι και μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες αν συνδυαστεί και με άλλους παράγοντες, όπως η κούραση, τα φάρμακα και οι ναρκωτικές ουσίες. Τα συμπτώματα, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώθηκε, εμφανίζονται ακαριαία με κυριότερα τη μείωση της παρατηρητικότητας, την έλλειψη αυτοσυγκράτησης, τη μείωση των αντανακλαστικών, την κακή εκτίμηση των αποστάσεων και τη μείωση ευαισθησίας στο κόκκινο χρώμα.

Η μεγαλύτερη ανεκτή ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα του ατόμου είναι 0,50‰. Από 0,50‰ μέχρι και 0,80‰ πρέπει να απαγγέλλεται κατηγορία εφόσον εξάγονται συμπεράσματα μέθης σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα (κατάσταση οδηγού, τρόπος οδήγησης, συμπεριφορά κλπ), ενώ από 0,80‰ και πάνω υπάρχει πλήρης απόδειξη μέθης.

Απόδειξη μέθης μπορεί να πραγματοποιηθεί με αποδεικτικά μέσα τις παρατηρήσεις των αστυνομικών (οσμές, αστάθεια βαδίσματος, ασυνάρτητες ομιλίες) και στη συνέχεια με αλκοτέστ και διενέργεια αιματοληψίας.

ποινικό αδίκημαΕίναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι συνυπαιτιότητα σε τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε από μεθυσμένο οδηγό, έχει και ο συνεπιβάτης εφόσον γνωρίζει ότι ο οδηγός είναι υπό την επήρεια αλκοόλ . Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου ο Άρειος Πάγος έδωσε μειωμένη αποζημίωση σε συγγενείς επιβάτη ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο που προκάλεσε φίλος του οδηγώντας σε κατάσταση μέθης ή συνυπαιτιότητα σε τραυματισθέντα επιβάτη που δέχθηκε να επιβιβαστεί σε όχημα του οποίου ο οδηγός τελούσε υπό επήρεια αλκοόλ.

Πηγή: Τροχαία Ατυχήματα (Λάζαρος Σ. Λαμπρακάκης)

Αφήστε μια απάντηση